HTML

UnderView

Főleg rétegzenével foglalkozó zenészeket illetve zenekarokat megszólaltató heti frissítésű blog. A cikkeink nagy része a http://zenemagazin.com nevű webzinen is megjelenik, úgyhogy ne felejtsétek azt sem csekkolni ;) !

Friss topikok

Linkblog

Cadaveres - interjú Körmivel

Rottenfield 2009.05.27. 10:55

Az utóbbi évek hazai underground metál életnek - szerintem egyértelműen - egyik legpikánsabb színfoltját a Cadaveres legénysége jelenti. A bandából Körmit sikerült elcsípni pár kérdés elejéig. Szó esett a tavalyi Evilutionről, a banda jelenlegi szitujáról és a nyári tervekről is...

Sajnos még nem volt alkalmunk interjút készíteni veletek az új lemezetek megjelenése óta, így azt kérdezném első körben: A megjelenés óta milyen visszajelzéseket kaptatok?


A rajongók pozitívan nyilatkoznak az Evilutionről, a legtöbb embernek tetszik. Aki belemélyedt egy kicsit érti és érzi mi volt a tervünk. Komolyabb a hangvétele, nehezebben emészthetőbb az anyag és az Oracle Of Time kicsit megosztja a hallgatókat, de ezt tudtuk előre... Ha viszont nem kerül a lemezre kiszámíthatónak tekintették volna, így nem egyértelmű a megítélése. Szakmai részről a legtöbb visszajelzés arra utalt, hogy  profi stúdiós produkció született Érden, nehezen emészthető nótákkal amiktől viszont komolyabb is . Nehezebben érik be, mint az  elődje, de ezen keresztül időt állóbb is!
Természetesen voltak akik elintézték egy sima legyintéssel, de nem tetszhet mindenkinek. Az Evilutionhoz hasonló - nem egyik pillanatról a másikra befogadható - lemezeknek amúgy sincs mostanában könnyű dolguk. Rengeteg az új anyag, sok esetben nincs idő emésztgetésre.
Ami betalál elsőre az ragad a lejátszókba, ami nehezebben működik sokszor mostoha lesz. Nem baj...

Arra kérnélek mondj pár szót az Evilutionről azoknak az olvasóknak, akik még nem ismernék a cuccot.

Van több szójáték a korongon, haha! Az Evilution az Evolution és az Evil összeolvasztásából jött létre. A gonosz kifejlődése, amit az emberi faj fejlesztett tökélyre. A számcímek kezdőbetűi kiadják az Evilution lemezcímet a CD hátulján....
Igyekeztünk egy érett produkcióval jelentkezni második lemezként. Hosszú ideig érleltük a számokat a próbahelyen és sok időt töltöttünk a stúdióban is. Sötét hangulatú szövegek születtek és a dalok atmoszférája is elég komor. Persze lett egyszerűbb hangvételű nóta is, ami jobban passzol a Soul Of  hangulatához, de a számok nagy része kicsit másabb irányba mutat. Több a gyorsabb tempó, a trash-es elem, változatosabbak az énektémák és több a nagy ívű refrén a nótákban. Ügyeltünk arra is, hogy még változatosabb legyen az lemez, de üresjárat ne kerüljön rá. Az Evilution egy időzített energiabomba tökös gyerekeknek!
A stúdióban egy időben az új CD-vel egy DVD is készült. Nem volt semmi plusz hókuszpok, csak jól meg lett keverve az anyag. Itt is találhattok csavart a lemezcímben: A DeVil's Dozen betűiből kijön, hogy DVD. Jelentése pedig lehet "Ördögi Dózis, de jelent 13-at is, az ördögi számot, ami a tizenhárom track-re utal, ami aznap este elhangzott Introval, Outroval együtt. Elég misztikusra vettük a figurát, haha!

Kifejezetten tetszik a lemez borítója. Mit szerettetek volna kifejezni ezzel a bizarr képpel?

Semmi mást, mint a hangulatot szerettük volna még jobban alátámasztani a borító képi világával. A  képek Jacsó Balázs tervei, ő csinálta a DVD bookletjét is. Nagyon tetszettek az eddigi munkái és jó volt vele együtt dolgozni. Rengeteg ötletem volt és ezekből sok meg is valósult most. Kicsit nyomaszó és beteg lett, de ez is volt a cél. Minden szám illetve szöveg  mellé került egy kép a szöveg hangulatához, mondanivalójához igazítva. Megjelenik a halál az elmúlás, a kelet képei, az egyház és a végtelen is...

Szerintem a zenéteknek van egy nagyon sajátos feelingje. Dalírás közben, mik azok a dolgok, amik inspirálnak titeket szöveg vagy valamilyen hangszeres téma legyártásánál?

Sokat próbáltunk és közben sokat jemmeltünk a témákra, így formálódtak a dalok, alakult a zene. Soha nem foglalkoztunk ilyen alapossággal egy nótával sem. A témák jönnek, gördülnek elő a  kezünkből, nem kell különösebb inspiráció. Csak gitározgatok otthon, kialakul néhány ötlet ami izgalmas, érdekes és érdemes arra, hogy megmutassam a többieknek. Talán van valamilyen hangulata is... Ekkor elkezdünk foglalkozni vele a próbahelyen: jemmelünk, nézegetjük a tempókat és kialakul valami, aztán rakosgatjuk és talán idővel lesz egy szám belőle. A félkész számszerkezetekre pedig Ádám megírta otthon a szövegeket.

Milyen a hangulat a zenekaron belül? Ahogy elnéztem a DVD-teken nem nagyon unatkoztok!

Nagyon jó volt a hangulat a DVD felvételnél, persze ennek nyilván ellentmond , hogy azóta változott a felállásunk. Ennek inkább más okai voltak : Lacinak megélhetési gondjai akadtak és külföldön keresett munkát, mert sajnos a zenekarból nem tudunk megélni. Gergő is ezért volt kénytelen elvállalni az Ektomorfban való dobolást is mellettünk. Ádámnak pedig egy komoly munkahelye lett, amit nagyon nehezen tudott összeegyeztetni a hétvégi fellépésekkel. Döntés elé kényszerült... Mindenkivel jó a viszonyunk, de most más felállással koncertezünk a dolgok jelenlegi állása miatt, sajnos. Igyekeztünk olyan profi emberekkel pótolni a hiányzókat, akikkel maximális színvonalon tudjuk interpretálni a Cadaveres nótákat. Ez van.

Jelenleg is zajlik egy turnétok, amiben elég sok külföldi állomás is szerepel. Hogy látjátok: Sikerült a határokon túl is megszólítani a népet?

Rengeteg bulink van külföldön. A tavalyi évben több volt kint, mint itthon. Külföldön is vannak király illetve kevésbé jó bulik, változatos nézőszámokkal. Kis klubokban, kevés ember is tud jó hangulatot csinálni, míg egy fesztiválon sok ember előtt játszani nem mindig jelent jó hangulatú koncertet. Sokfelé ismerik a zenekart, rengeteg volt már a fellépésünk elsősorban a német nyelvterületeken - Ausztriában és Németországban -, de van még hová fejlődni, mindig vannak új távlatok. Van persze már valamennyi rajongónk, de ez egy szűk mag egyenlőre, haha!

Történt valami emlékezetes az eddig lefutott bulik alkalmával?

Legemlékezetesebbek talán néhány nagy külföldi kedvencünk előtti fellépés volt. Például az Ill Nino-val, Soulfly-val, Alice In Chainssel, Biohazarddal, All That Remainssel,Therapy-val, stb....

Hogy vettétek észre, inkább fiatalokat tudtok elérni a zenétekkel vagy sikerült az öregebb korosztályból is hódolókat szerezni?

Természetesen több a fiatal rajongónk, de vannak az idősebb korosztályból is bőven ismerősök, barátok is, akik már hosszú ideje követik a zenekar ténykedését!

A hazai színtérről kikkel vagytok jóban? Melyik bandákat ajánlanátok szívesen Cadaveres rajongóknak megfülelésre?


Sok zenekarral vagyunk jóban. Kedvenceink : Watch My Dying, Insane, Superbutt, Blind Myself, Road, Depi, Wackor, Replika, Inferno MS, Lights Go Out és még sokan...

Merre lehet még veletek találkozni az idén? Fesztiválok közül hol léptek fel?


Elég sok fesztiválon ott leszünk, többek között Csósztok, Azfeszt, Szurdok Feszt, Balaton Music Wave, Rockmaraton, Kárpátfeszt, D-Days, FeZen, és talán a Szigetre is bekerülünk. Nyárnyitóra pedig sok szeretettel várunk mindenkit június hatodikán a Dürer-be, ahol a Superbuttal játszunk egy ingyenes buli keretében!

Ha van még valami, amit el szeretnétek mondani, akkor hajrá!

Rakkenroll és június huszonöt, Devildriver!!!

Címkék: zene interjú underground magyar metal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://underview.blog.hu/api/trackback/id/tr671146456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása