HTML

UnderView

Főleg rétegzenével foglalkozó zenészeket illetve zenekarokat megszólaltató heti frissítésű blog. A cikkeink nagy része a http://zenemagazin.com nevű webzinen is megjelenik, úgyhogy ne felejtsétek azt sem csekkolni ;) !

Friss topikok

Linkblog

Fuwdo – underground rock from Hungary

Rottenfield 2009.01.17. 08:00

Az igen rejtélyes nevű, fiatal rock zenekar tagjai közül Kiss Pete énekessel illetve Újhelyi Endrével, a banda egyik gitárosával sikerült konzultálnunk. A beszélgetés folyamán fellibbentettük a fátylat kisebb-nagyobb titkokról, mint például, mit jelent a banda neve, ki az a John Pussy vagy mit is keres egy pandamaci az együttes myspaces honlapján.



Hali! Fuwdo név valszeg nem sok olvasónknak cseng ismerősen. Mondanátok pár szót magáról a zenekarról és arról a zenéről, amit toltok?

Endre: Kedves volt ez a nyitó mondat - haha -, azonban mégis igaz, de teszünk ellene! Sajnos másfél évet ki kellett hagynunk, mert Pete visszament szülő országába, Kanadába, de aztán úgy érezte vissza kell jönnie és így tavaly júliusban álltunk neki az új számok gyártásának! Volt néhány tagcsere, de úgy érezzük most már sikerült megtalálnunk azokat az embereket, akikkel remélhetőleg mindig is tolni fogjuk a rockot!

Pete: Kb, jah! Gondolom nem akarja senki sem olvasni az uncsi részeket, hogy 3 éve alakult a banda és játszottunk csomó helyen ismertebb bandákkal is, stb... haha!

Elég sajátos nevetek van! Nekem kicsit keleties az íze...  Hogyan jött ez az ötlet, hogy így nevezzétek magatokat?

Pete: Először, csak hogy tisztázzuk mindenkivel, a Fuwdo-t úgy ejtik, hogy 'fúdó'. A nevet én találtam ki tizenhárom évesen miközben egy dombon deszkáztunk le (hozzá kell tennem, nem nagyon tudok) egy haveromal Hidden Valley-n, Calgary-ben. Eredetileg azzal a haverommal kezdtünk egy zenekart, aminek az volt a neve, hogy F.U.W.D.O. Kitaláltunk egy elnevezést rá - Fucked Up Wannabe Drop-Outs -, mert annak idején aki lógott a suliból az gizda volt, hehe. A srác, akit Alex-nak hívnak rátetováltatta a karjára a nevet és ez az elnevezés egyszerűen megragadt bennem. Mikor megismertem Endrét, megtetszett neki is és így lettünk Fuwdo.

Ha már a neveknél vagyunk... Nem csak a banda neve, de a ti saját nick-jeitek is eléggé érdekesek. Pl:John Pussy vagy Playboy. Honnan akasztottátok le ezeket a becézéseket? Van valami érdekes sztori a háttérben?

Pete: Én találtam ki őket. Igazából csak elképzelem magam, mint John Pussy. Ő a hősöm. Ő bármilyen csajt fel tudna szedni. Ő imádja a Pussy-t, haha! A John Pussy-nél menőbb ember nincs! A Playboy is egy olyasfajta név, amit egy olyan embernek adnál, mint John Pussy. Azért adtam Bálintnak ezt a nevet, mert Calvin Klein model feje van, egy kis Jake Gyllenhaal keverékkel, és az elég menő.

Eddig három EP-tek van. Mikor láthatunk előreláthatólag Fuwdo CD-ket a boltok polcain?

Endre: Hát igen, ez jó kérdés! Én személy szerint remélem ez volt az utolsó EP, amit csináltunk és végre elkészíthetjük első nagylemezünket! Dalok lennének rá, mert szerencsére csak úgy ontjuk magunkból a riffeket! Ezzel a négy számmal, ami a legújabb 'Past and Present Collide' EP-nken található, próbálunk nagyobb ismeretséget szerezni a magyar undergroundban, és jobb kapcsolatokat kiépíteni mind itthon és külföldön egyaránt! Szerencsére a myspace nagy segítségünkre van és megkönnyíti a zenekar hirdetését.

Hogy zajlottak a tavalyi EP munkálatai? Van valamiféle bevett dalszerzési metódustok?

Endre: A budapesti Audio Planet stúdióban készítettük az egész EP-t! Sürgetett az idő, szóval 3 nap alatt meg is voltunk a felvétellel, aztán még a keverés tartott 1-2 napig! Szerencsére volt lehetőségünk feldemózni a próbateremben az összes számot még stúdiózás előtt, ahol még volt alkalmunk megváltoztatni a témákat amiken kellett. Nem a stúdióban kellett rájönnünk, hogy ez mégse szól úgy, ahogy illene! Különösebb dalszerzési technikánk nincsen, de a számokat mindig közösen írjuk! Iván nagyon jó gitáros, amikor lehoz egy témát abból már nem nehéz egy jó számot írni! Vannak ötletei mindenkinek és ezért együttesen, demokratikus módon születnek a nóták, de azért nem mindig a többség szava győz, haha!

Hogy látjátok, mi kell ahhoz, ha Magyarországon sikeres zenekart akar valaki létrehozni?

Pete: Huhuhu! Hááááát! Ez egy jó kérdés! Ha Magyarországon sikeres akarsz lenni, akkor írjál olyan zenét, mint a Kispál és a Borz (mert abból már sok van, de úgy látszik nem elég!). Vagy ha keményebb zenét hallgatsz, akkor írjál olyan zenét, mint a Tankcsapda, és énekelj rekedten (mert ebből is ugyan olyan sok van, de még ez sem elég, mert ezt szeretik az emberek!), vagy persze nem is kell hangszerekkel játszani, hanem elég minden koncerten benyomni a CD-t és arra énekelni valami pop szart, amit valaki más írt neked. Ez a három lehetőséged van. Az igazság az, amíg az itteni kiadók csak a saját módszerükkel próbálnak - csak - pénzt keresni (le utánozni minden egyes külföldi divatot/zenét és utána el nevezni a „magyar" stb stb; pl. a magyar Tokio Hotel, a magyar Avril Lavigne, a magyar Backstreet Boys etc. És még ráadásul ezerszer szarabbak is!!!), addig lehetetlen. Pedig vannak jó bandák az undergroundban, akik igazi zenéket csinálnak, ami ugyan olyan populáris lehetne, ha valaki segítene nekik. Engem nem is érdekel, hogy itt mi történik a zenével. Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Angliában, meg Svédországban sokkal, de sokkal érdemesebb játszani ilyen zenét, mint amilyen a miénk is. Személy szerint, annyira nem akarok itt befutni, mert nem is lehetne. De itt az underground egy joo hely, bár ezt minden zenész tudja, haha!

Mikor láthatunk titeket élőben legközelebb?

Endre: Erre sajnos még nem tudok válaszolni, mert most vannak még csak szervezésben koncertek! De a csepeli Szent Imre térnél elég sűrűn megfordulunk, ott láthattok minket élőben, olyan este 6 óra körül! Egyébként minden bulink felkerül a myspace oldalunkra, ott le tudjátok lesni őket.

Mik a terveitek így 2009 elején?

Endre: Ahogy mondtam az előbb, sok-sok koncertet akarunk az egész ország területén, és ha szerencsénk lesz, talán még külföldi bulik is adódnak majd! Tervezzük egy videoklip elkészítését is, de arról még bővebb információt nem tudok mondani! Rajta vagyunk az ügyön. Ivánnak és Ádámnak pedig melót keresünk szóval, ha valaki tud valami fincsi munkát az írhat.

Van valami emlékezetes sztoritok, amit a zenekar fennállása alatt éltetek meg és szívesen elmondanátok?

Endre: Most hirtelen az jutott eszembe, mikor egyszer Székesfehérváron játszottunk, még régebben, és valami betonplacc volt a 'színpad'! Koncert után odajött a szervező tanár - mert ez egy iskolaudvar volt -, hogy hova, meg miket kell pakolni. Én meg még a koncert hevében gondoltam mutatok neki egy faja gitárpördítést, ami hevederemnek nem tetszett és elengedte a gitárt, az meg szépen a dobosunk fejétől 20 cm-re, a közönség mellé szállt és felszántotta betont egy 4-5 méter hosszan!

A Myspace oldalatokon, a lap tetején, a nevetek mellett egy nagy pandamaci figyel, a barátaitok között pedig első helyen ott a WWF... Aktív természetvédők vagytok?

Endre: Sajnos nem vagyunk aktivisták, de azért amennyire tehetjük figyelünk a környezetünkre és persze nagy állat fan az egész banda! A panda maci ötlet az oldalunk tetején egy próbán jött, amikor nem volt nagyon ihletünk a zenéhez. Elkezdtünk gondolkozni miből is merítsünk, és akkor figyeltünk fel arra, hogy mennyi panda is van körülöttünk: Iván pólóján, Bálintéknál egy pandafotel, panda hamutartó és a már említett WWF logója is, aminek a honlapját szoktam olvasni (megjegyzem hogy bejelölte nemrég a zenekart egy olasz banda, ahol az énekes neve Panda volt), és gondoltuk akkor legyen az oldal design-ja is egy panda! Egyébként rá szólók a szemetelőkre. Annyira utálom, mikor eldob valamit az ember fél méterre a kukától, és ha megkérdem miért dobta oda, akkor a válasz rá, hogy úgyis koszos a város!

Végezetül a myspaces leírásotokra reflektálva! Mikor fogjátok meghódítani a világot?

Pete: Az csupán csak az embereken múlik hogy mikor, meg persze egy kis reklám sem ártana, haha!

Köszi a válaszokat! Ha szeretnétek üzenni valamit az olvasóknak,  akkor nosza!

Endre: Mindenki legyen aktív koncertjáró, nem csak a mi bulijainkra, hanem a többi baromi jó magyar bandáéra is, mert vannak jó zenekarok itthon, akiket érdemes hallgatni és megnézni élőben is!

zenemagazin.com

Címkék: underground magyar rock panda metal pussy fuwdo

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://underview.blog.hu/api/trackback/id/tr64882977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása