HTML

UnderView

Főleg rétegzenével foglalkozó zenészeket illetve zenekarokat megszólaltató heti frissítésű blog. A cikkeink nagy része a http://zenemagazin.com nevű webzinen is megjelenik, úgyhogy ne felejtsétek azt sem csekkolni ;) !

Friss topikok

Linkblog

Turkáló: Keen of the Crow, KYPCK

Angel Ripper 2009.05.26. 16:16

Hell!

Ma a doom metal két, hazánkban kevésbé ismert új bandájának első nagylemezét mutatjuk be nektek, egy tengerentúli és egy finn bandáét. Bár mindkettő - műfajából adódóan - a komor végzetet közvetíti, mégis teljesen máshogy...

 

Keen of the Crow - Hyborea (2007)

Az amerikai Keen of the Crow lemezének koncepciója az (egyébként ezen sorok írója szerint kiváló) 1982-es Conan a barbár film történetének doom-eposzba való áthelyezése. Ez a feladat ha nem is 100%-osan, de sikerült. Miért mondom ezt? Nos, a kegyetlen riffek, kíméletlen dobok és lassan hömpölygő témák a néhol tiszta, néhol deathmetálos hörgő vokállal tarkítva visszaadják a klasszikus sword & sorcery hangulatot, ám mégis, amit én egy ilyen koncepciójú lemeztől elvárnék, hogy néhol epikusabb (persze nem divat-vikingmetálos ömlengésre gondolok) is lehetne. Ha ettől eltekintünk, akkor mondhatjuk, hogy a Hyborea jó lemez, sőt, nagyon is jó. Bár az intro és az outro (Prologue és Epilogue) lehetett volna fantáziadúsabb (olyasmi, mint a körülbelül 1 perces The Eye Of The Serpent, ami a film eredeti zenéjéből felhasznált dallammal operál, a végén Thulsa Doom (a főgonosz) szövege zárja), ettől függetlenül remek anyag. Érdemes lecsekkolni!

Megfülelésre ajánlott nóták: Hyborea, Left for the Wolves, Valeria
6/7


KYPCK - Cherno (2008)

Előszöris: a furcsa KYPCK név tulajdonképpen cirill betűkkel írva Kurszk városának nevét rejti, azonban nem egy orosz bandáról van szó, hanem finnről (!). A lemez anyaga a szovjet történelemmel foglalkozik, de itt sietve leszögezném, hogy szó sincs arról, hogy a zenekar valamiféle ideológiát kívánna sugallni (ellentétben ma pár olyan divatos... khm... no mindegy hagyjuk), ellenkezőleg! A Cherno igazi doom metal, de nem a megszokott gótikus vonalat követi, hanem valahogy egészen máshogy mutatja be a Végzetet: itt nem sötét angyalok vagy pokoli fenevadak várnak rád, hanem egy szennyezett, rideg, szürke, fémes, uniformizált és hazug világ, ahol végül a megváltást (?) talán majd az atomháború hozza el - valami ilyesmi hangulatot áraszt az egész (sőt, még Orwell 1984 című örök klasszikusa is eszébe jut az embernek). Azt hiszem ezzel el is mondtam azt, ami a Cherno igazi erőssége: az atmoszféra. Bár a szövegeket nem értem, de a súlyos, fenyegető riffek, kísérve a hanghatásokkal (pl. a nyitó Gidrolokator-ban valamiféle tengeralattjáró hangját hallani) valósággal ránehezednek az embernek nemcsak a hallószerveire, de a lelkére is, ha igazán ráhangolódik. Számomra hibátlan.

Megfülelésre ajánlott nóták: az összes, de ha ki kéne emelnem pár kedvencet: Chernaya Dyra, Ne Prosti, Odin Den Iz Zhizni Yegora Kuznetsova
7/7

Címkék: zene underground music turkáló doommetal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://underview.blog.hu/api/trackback/id/tr381145045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása