HTML

UnderView

Főleg rétegzenével foglalkozó zenészeket illetve zenekarokat megszólaltató heti frissítésű blog. A cikkeink nagy része a http://zenemagazin.com nevű webzinen is megjelenik, úgyhogy ne felejtsétek azt sem csekkolni ;) !

Friss topikok

Linkblog

Gorefest, Hail Of Bullets, 11 th Hour, avagy interjú egy nyughatatlan dobossal, Ed Warbyval

Rottenfield 2009.05.14. 22:04

Ed Warby neve bizonyára sokatoknak ismerősen cseng, ha csípitek a tempós death metál. A héten sikerült elkapni - a valamin mindig melózó - Ed-et egy kis csevegésre, akit új projektjein kívül temérdek más témáról is sikerült kifaggatnunk. Megkérdeztük például miért van nagy csönd mostanság a Gorefest háza táján… (Ha nem ismernétek a Gorefestet szégyeljétek magatok és gyorsan katt ide :P !!!!)

Hali Ed! Hogy vagy mostanság?

Nagyon jól. Eléggé be vagyok havazva, de ez sohasem rossz dolog!
Első körben arra kérnélek, hogy mondjál magadról pár szót. Hogyan képzeljük el az átlagpolgár Ed Warbyt?
Az életem nagyja a zene körül mozog. Legyen szó élő fellépésről, munkáról, zenehallgatásról vagy bulizásról. Emellett másik nagy kedvenc időtöltésem a filmezés. Megpróbálok annyit megnézni, amennyire az időmből futja. Kérdésedre válaszolva talán úgy is mondhatnánk nincs olyan, hogy „átlagpolgár Ed“, haha!
Elég sok bandában (Gorefest, Hail Of Bullets, 11th Hour, Ayreon) ütöd a bőröket. Mondanál pár szót a legújabb projektjeidről (Hail Of Bullets, 11 th Hour)?
A Hail Of Bullets olyan álombandaféleség a számomra, old school death metál gép, amit kedvenc zenészbarátaimmal csinálunk. Eddig egész jól megy a szekér és egyelőre úgy néz ki jók a kilátásaink a jövőre nézve is. A 11 th Hour egy másik nagy álmom volt, vaskos ugyanakkor érzelmektől sem mentes doom metál. Ez utóbbi projekt egészének én játszottam fel a hangszereit, én írtam a zenét és a dalszövegek többségét is. Egy svéd barátom Rogga Johansson segít a szövegek terén, plusz ő is hörgi fel őket.
Mikorra várhatjuk az első 11 th Hour CD-t?
Jelenleg is a felvételekkel vagyok leginkább elfoglalva, úgyhogy év végéig készen kell lennie. Egészen pontosan egy konceptalbumról van szó, ami a bűn, a megbánás, a halál és a feltámadás eszméiről filozofálgat majd… Csupa vidám téma! Zeneileg elég gazdagon telitűzdelt és nagyon, nagyon súlyos.
És mi a helyzet a Hail Of Bulletsnél? Mit terveztek az idei év hátralevő részére?
Két héten belül zúzunk az Egyesült Államokba a Maryland Death Fest-re, plusz le van még fixálva pár komoly bulink. Jelenleg egy kis meglepetésen dolgozunk, de erről sajna még nem sokat mondhatok, figyeljetek a Metal Blade híreket… Év végére úgy tervezzük nekilátunk a második lemez munkálatainak. Már a cucc hetven százalékát megírtuk, szóval bátran kijelenthetem ez az anyag sem lesz zúzástól és brutalitástól mentes.
Elég nagy csönd van a Gorefest körül mostanság… Mit csináltok mostanság?
Őszintén szólva nem sok mindent. Amink volt, azt mind belefeccöltük a Rise To Ruinba. Meg kell hogy mondjam, még mindig hihetetlenül büszke vagyok arra a kiadványunkra. Nehéz elképzelni mi lenne a következő jó lépés, ezért inkább kivárunk. Augusztusban lesz pár bulink, de most egyelőre ennyi.
Nemrég akadtam rá a Youtube-on egy régi koncertfelvételetekre (lap alján) még a legendás Dynamo Fesztiválról. Hogyan emlékszel vissza arra bulira?
Életem egyik legjobb napja, tökéletes volt. A helyen annyian voltak, hogy az emberek alig fértek el. Úgy éreztük mindenki nagyon örült nekünk. Mondjuk ehhez hozzájárult az is, hogy nekem a buli előtti nap műtötték meg a hüvelykujjam és bizony keringtek olyan hírek, amik azt állították nem lépünk fel. Szóval amikor megjelentünk a színpadon a közönség majd megőrült. Felejthetetlen buli…
Volt még olyan bulitok, ami überelte az előbb említettet?
Igazából nem nagyon, bár volt egy bulink a Star One-nal Tilburgban, amiről hasonló jó emlékeket őrzök. A 013 nevű hely egy olyan klub volt, ahol nagyon szerettem volna már fellépni. Ott is sok százan voltak, ugyancsak felejthetetlen! Ha már itt tartunk az első Hail Of Bullets buli sem volt semmi, rég voltam már ilyen ideges koncert előtt…
Mennyit gyakorolsz hetente, hogy fitten tartsd magad?
Elég keveset foglalkozok dobolással. Talán fél órákat gyakorolok a lábdobon minden másnap. Kicsit többet kéne foglalkoznom vele.
Egyszer egy híres magyar dobos beavatott saját - elég különös - edzéstervébe. A lényeg az volt, hogy a cipőihez téglákat rögzített és így csinált egy csomó gyakorlatot. Te próbáltál valaha is hasonszőrű módszerrel formába kerülni?
Haha! Olyan, mint Gene Hoglan és az ő csukló- és bokanehezékei. Amúgy nem hiszek az ilyesmiben, szerintem nem segít sokat. Maximum annyit teszek az ügy érdekében, hogy figyelek az étrendemre, a pihenésre és a rendes bemelegítésre.
Melyik bandák hatottak rád a leginkább a karriered során?
Első sorban a Kiss. Őmiattuk akartam zenész lenni és mind a mai napig nagy kedvenceim. Aztán ott van a Rainbow, főleg Cozy Powell miatt. Sokkal később az Entombed és az Obituary lettek nagy kedvencek, hisz miattuk kezdtem death metált hallgatni.
Sok barátod van a zenészek között?
Mondhatjuk, hogy a barátaim kilencven százaléka zenész. Elég könnyű másokkal barátkozni, ha sok közös bulitok van és még zenészek is vagytok. Ez mindjárt egy közös pont, szóval mondhatjuk természetes a barátság kialakulása.
Van kedvenc dobszerkód?
Nem igazán van kedvenc szerkóm, de van egy csomó dolog amit szeretek. A lád dob pedált például a cucc legfontosabb részének tartom, nagyon kamálom a saját Pearl Eliminatorom. Az acél Sonor Artist pergőm is gyönyörű. Cineknél a török kézzel készített Amedia tányérokat bírom leginkább, kegyetlenek!
Szerinted kik bánnak leginkább jól a dobbal zenésztársaid közül?
Ha egyvalakit kéne mondanom, akkor Deen Castronovot mondanám. Ő legteljesebb dobos, akit valaha láttam, mind zenekari dobosként, mind „dobos dobosként”. Nagyon bírom még John Bonham, Cozy Powell, Alex Van Halen, Scott Travis, Gene Hoglan, Phil Rudd, Tommy Aldridge, Mikkey Dee játékát is. Szeretem a keményen odacsapó dobost, aki tudja, hogy az ő dolga megadni a zene alapjait.
Említetted, hogy a 11 th Hour esetében te írtál mindent. A dobolás mellett melyik a kedvenc hangszered?
Gitár. Néha sokkal jobban élvezem, mint a dobolást. Nagyszerű érzés képesnek lenni zenébe önteni azt, ami a fejedben van anélkül, hogy bárkinek is el kéne magyaráznod. Csak pár éve kezdtem ugyan - és sajnos túl későn, hogy jó legyek benne -, de úgy érzem egész jó ritmusgitáros válna belőlem.
Merre találkozhatunk veled a nyár folyamán? Fesztiválok lesznek?
Nem túl sok. A német Rock Hard, USA-ban a Maryland, Csehországban az Obscene Extreme Finnországban a Jallometalli. Ezeken kívül lesz még pár fellépés, de nem igazán emlékszem rájuk per pillanat. Csekkoljátok le őket a Hail Of Bullets honlapján.
Köszi a válaszokat! Üzensz valamit az olvasóknak?
Szeretném mindenkinek megköszönni a sok éves támogatást, plusz hogy időt szakított rám és elolvasta az interjút!

 

Címkék: zene interjú underground music deathmetal doommetal

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://underview.blog.hu/api/trackback/id/tr851122299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása